Tczew. Biesiada Literacka: spotkanie z Kazimierzem Kutzem – zaproszenie

Tczew. Biesiada Literacka: spotkanie z Kazimierzem Kutzem – zaproszenie

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Biesiada Literacka: spotkanie z Kazimierzem Kutzem

organizator:

  • Fabryka Sztuk w Tczewie (obecnie Fabryka Sztuk z Muzeum Wisły w Tczewie)

miejsce spotkania:

  • Fabryka Sztuk w Tczewie, ulica 30-go Stycznia 4

data / termin:

26 stycznia 2013 roku [godz. 12:00]

osoby powiązane:

  • Kazimierz Kutz (1929-2018) – reżyser filmowy, teatralny i telewizyjny, scenarzysta, polityk, senator RP, współtwórca polskiej szkoły filmowej, współzałożyciel Stowarzyszenia Filmowców Polskich (1966), założyciel i pierwszy kierownik Zespołu Filmowego „Silesia” (1972–1978), senator IV, V, VI i VIII kadencji (1997–2007, 2011–2015), w latach 2001–2005 wicemarszałek Senatu V kadencji, marszałek senior Senatu VI i VIII kadencji, w latach 2007–2011 poseł na Sejm VI kadencji, absolwent PWSF w Łodzi (obecnie: Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi), w latach 1985–1992 nauczyciel akademicki związany zawodowo z Państwową Wyższą Szkołą Teatralną im. Ludwika Solskiego w Krakowie, twórca ponad 50 spektakli teatralnych, Komandor Orderu Zasługi Wielkiego Księstwa Luksemburga, artysta, człowiek-symbol uhonorowany między innymi Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski, Złotym Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”, Orderem Ecce Homo, laureat Platynowych Lwów, Złotych Lwów Gdańskich (za film „Paciorki jednego różańca”), Nagrody Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji (za film „Pułkownik Kwiatkowski”), Nagrody Komisji Krajowej „Solidarność” (za film „Śmierć jak kromka chleba”), itd.

Kazimierz Kutz – filmografia (wybrane tytuły):

  • 1958: Krzyż Walecznych
  • 1961: Ludzie z pociągu
  • 1966: Ktokolwiek wie…
  • 1969: Sól ziemi czarnej
  • 1971: Perła w koronie
  • 1979: Paciorki jednego różańca
  • 1993: Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza (film telewizyjny)
  • 1994: Śmierć jak kromka chleba
  • 1994: Zawrócony (film telewizyjny)
  • 1995: Pułkownik Kwiatkowski
  • 1997: Sława i chwała (7-odcinkowy serial telewizyjny)

typ dokumentu:

zaproszenie

forma dokumentu:

karta o wymiarach 20,2 x 10,0 cm

hasła przedmiotowe:

Fabryka Sztuk w Tczewie, Biesiada Literacka, Kazimierz Kutz (1929-2018), spotkanie z Kazimierzem Kutzem, film

sygnatura:

DZS214

numer skanu:

dzs_0214

zbiory Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Aleksandra Skulteta w Tczewie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Skip to content