Kociewie. Moje regionalne smakołyki

Kociewie. Moje regionalne smakołyki

Moje regionalne smakołyki [produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi; 30 czerwca 2006]

patronat:

  • Gazeta Tczewska
  • Gazeta Kociewska

tradycyjne potrawy kociewskie:

  • Grochowinki kociewskie (inaczej: faworki, chruściki)
  • Fefernuski kociewskie (lukrowane pierniczki z Kociewia, przysmak bożonarodzeniowy)

osoby powiązane:

  • Krystyna Gierszewska – rodowita kociewianka, prezes Zarządu Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet, regionalistka, wiceprzewodnicząca Gminnej Rady Seniorów w Pelplinie, laureatka Kociewskiego Pióra 2013, autorka książek kulinarnych [„Kociewska bania: potrawy wyczarowane z dyni”; „Kociewskie słodkości z jabłek” / oprac. Krystyna Gierszewska; teksty Justyna Dziel, Krystyna Gierszewska, Maria Pająkowska-Kensik; „Karolinka i kociewska grapa: praca zbiorowa pod red. Krystyny Gierszewskiej / red. merytoryczna oraz oprac. Józef Czerwiński, Agnieszka Kumor, Krzysztof Urban, Marek Modrzejewski, Mariusz Śledź; tekst Anna Czerwińska-Rydel]
  • Jadwiga Linda – mieszkanka Lignów Szlacheckich, matka Krystyny Gierszewskiej
  • Walburga Juraszewska – rodowita kociewianka, gospodyni księdza proboszcza w Lignowach Szlacheckich

miejscowości powiązane:

  • Lignowy Szlacheckie (powiat tczewski, gmina Pelplin)

typ dokumentu:

oferta

forma dokumentu:

karta złożona o wymiarach 21,0 x 9,9 cm

hasła przedmiotowe:

Kociewie, Lignowy Szlacheckie, Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, grochowinki kociewskie, fefernuski kociewski, kuchnia kociewska, Kociewie – przepisy kulinarne, etnografia, regionalizm, promocja regionu, kuchnia tradycyjna, wyroby cukiernicze

sygnatura:

DZS224

numer skanu:

dzs_0224

zbiory Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Aleksandra Skulteta w Tczewie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content