autor artykułu:
(ang)
tytuł:
Pomysły naszych babek (z działu: W skrócie)
fot. reprod.
Anna Gniewkowska
hasła przedmiotowe / hasła ogólne:
dział ogólny, opracowania regionalne, kuchnia kociewska, Kociewie – kuchnia, Kociewie – przepisy kulinarne, etnografia, regionalizm, promocja regionu, kuchnia tradycyjna, potrawy regionalne, zapowiedzi wydawnicze, promocja wydawnictw regionalnych, promocja wydawnictw kociewskich
hasła przedmiotowe / hasła szczegółowe:
Kociewie, W kuchni i przy stole, W kuchni i przy stole: ksiónżka o jeściu na Kociewiu [publikacja pod red. R. Landowskiego], Roman Landowski, Kociewski Kantor Edytorski, Kociewski Kantor Edytorski – Sekcja Wydawnicza Miejskiej Biblioteki Publicznej w Tczewie
osoby powiązane:
- Roman Landowski (1937-2007) – redaktor naczelny „Kociewskiego Magazynu Regionalnego”, Honorowy Obywatel Miasta Tczewa, pisarz, regionalista, publicysta, członek Związku Literatów Polskich, rodowity Pomorzanin urodzony w Świeciu nad Wisłą, z wykształcenia bibliotekarz, animator kultury, reżyser teatrów amatorskich [w latach 1964-1976 R. Landowski prowadził założony przez siebie teatr poezji i publicystyki Scena Literacka „Propozycje”], miłośnik i piewca Kociewia uhonorowany między innymi Srebrnym oraz Złotym Krzyżem Zasługi, złotą odznaką Zasłużony Działacz Kultury, medalem Zasłużonym Ziemi Gdańskiej, medalem Pro Domo Trsoviensi, a także lokalnym wyróżnieniem Tczewianin Roku 2000
sygnatura:
WP149
numer teczki:
I-3
numer skanu:
wp_0149
zbiory Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Aleksandra Skulteta w Tczewie